מזגנים והשמנה – איך הם עלולים לעודד אותה, ואיך להימנע מכך

מזגנים והשמנה – יש קשר?
כן – כמה שזה עשוי להישמע מוזר, שימוש לא נכון במזגנים יכול לעודד השמנה באמצעות השפעה על חילוף החומרים. וזה יכול לקרות גם בקיץ וגם בחורף…

אל תדאגו, אני לא אכתוב פה לא להשתמש במזגנים.
במקום זה נבין קצת מה קורה מבחינה פיזיולוגית בגלל שימוש במזגן, וכך נראה מה לעשות כדי שלא
תהיה לכך השפעה שלילית. נתחיל בקיץ ונעבור לחורף…

מזגנים והשמנה

 

מזגנים והשמנה – בקיץ

ההשפעות של החום

לחום בקיץ יש 2 השפעות חשובות על הגוף שלנו בנוגע למה שקשור לחילוף חומרים והשמנה:

1. אנחנו ממעטים יחסית בתנועה בחוץ, כדי שחום הגוף שלנו לא יעלה. כמובן שזה גורם לכך שנשרוף פחות קלוריות.

2. החום גורם לכך שהתיאבון שלנו יורד, ובפרט למאכלים עתירי שומן ופחמימות מורכבות. כשחם לנו, פחות יתחשקו לנו מאכלים כמו ניוקי, פסטה בשמנת, פיצה, בשר, צ’יפס, ועוד. במקום זה מורגש תיאבון קל יותר לירקות ומאכלים בעלי ערך קלורי מופחת.

הבעיה שבשימוש במזגנים בקיץ

למרות שאנחנו ממעטים בתנועה בחוץ (כי שם הרי אין מזגנים), אנחנו עשויים להימצא זמן רב במזגן בתוך בתים, משרדים ומכוניות, ולכן מתעורר בנו תיאבון לאותם מאכלים עתירי קלוריות. כך סביר שנוציא פחות קלוריות על פעילות גופנית, ובכל זאת נצרוך יותר קלוריות באכילה, ונשמין.


הפתרון

להשתמש במזגנים רק כשצריך, וגם אז – לכוון את המזגן על טמפרטורה לא נמוכה מדי – 24-26 מעלות. כך הגוף בכל זאת ירגיש שחם למדי, והתיאבון שיתעורר בנו יהיה מותאם יחסית לקיץ. נוציא פחות קלוריות על תנועה בחוץ, אך גם נכניס לתוכנו פחות קלוריות. אם בכל זאת מוצאים דרכים לעשות פעילות גופנית – למשל בחדר כושר או בשעות הבוקר המוקדמות או הערב, זה ייקל על ירידה במשקל.

 

מזגנים והשמנה – בחורף

ההשפעות של הקור

לקור בקיץ יש 3 השפעות חשובות על הגוף שלנו בנוגע למה שקשור לחילוף חומרים והשמנה:

1. אנחנו ממעטים יחסית בתנועה בחוץ, כדי לא להתקרר וכדי שלא נחלה – פחות שריפת קלוריות.

2. הקור גורם לכך שחילוף החומרים שלנו מואץ כדי לחמם את עצמו.

3. מתעורר בנו תיאבון למאכלים עתירי שומן ופחמימות.

הבעיה שבשימוש במזגנים ובחימום בכלל בחורף

בדומה לקיץ, למרות שאנחנו ממעטים בתנועה בחוץ (כי שם הרי אין מזגנים), אנחנו עשויים להימצא זמן רב במזגנים בתוך בתים, משרדים ומכוניות. לכן, הגוף שלנו מקבל את המסר שחם בחוץ, ושאין לו צורך לחמם את עצמו, ובכל זאת לרוב נשאר התיאבון למאכלים עתירי הקלוריות.

הפתרון

להשתמש במזגנים רק אם באמת צריך, וגם אז – לכוון את המזגן על טמפרטורה לא גבוהה מדי – 20-22 מעלות. כך הגוף בכל זאת ירגיש שקריר למדי, וימשיך לייצר חום מתוכו. גם אם נאכל את מאכלי החורף עתירי הקלוריות, תמשיך ההוצאה הקלורית הגבוה יחסית בתהליך ייצור החום (טרמוגנזה).

 

יתרונות נוספים לשימוש מתון במזגנים בחורף ובקיץ

א. שימוש במתון במזגנים גורם לכך שהמעברים בין הבית, המשרד והמכונית הממוזגים אל החום או הקור שבחוץ, לא יהיו קיצוניים מבחינת הבדלי טמפרטורות. זה חשוב מאוד כי אנשים רבים רגישים לשינויים כאלה, כי כך הגוף נחלש ונהיה חשוף למחלות.

ב. אם משתמשים במזגנים באופן מוגזם (למשל בקיץ לקרר ל-20 מעלות, ובחורף ל-26 מעלות), כשיוצאים החוצה סובלים הרבה יותר מהחום או מהקור – שוב בגלל ההבדל הגדול בטמפרטורות.

ג. זול יותר להשתמש במזגנים באופן מתון מבחינת צריכית החשמל – כל מעלה שהמזגן מקרר או מחמם מעלה את צריכת החשמל בכ-5%.

 

לסיכום

כדאי להשתמש במזגנים על מנת להקל על עומס החום בקיץ ועל הקור בחורף, אך כדאי לעשות זאת רק כשבאמת צריך, ובטמפרטורה מתונה יחסית לעונה – בקיץ לא לקרר יותר מדי (24-26 מעלות), ובחורף לא לחמם יותר מדי (18-22 מעלות).

המשך קיץ נעים,
רואי

————————

 

פוסטים רלבנטיים

דחיינות – איך להימנע ממנה ולהתחיל לאכול נכון כבר עכשיו

איך להתמיד באכילה נכונה – סיפור האלון והסוף

איך לחשוב על הצלחה כדי באמת להצליח [פודקאסט #28]

 

התחברתם למה שכתוב בפוסט? 

שתפו אותו עם קרובים וחברים באמצעות כפתורי השיתוף בצד,
תודה 🙂

השארת תגובה