להיות במיטבי | עם רואי הניג

קנדידה - האם חייבים להימנע ממתוק, כדי לטפל בה? או שיתכן אחרת?

מתוק וקנדידה - האם חייבים להימנע?

קנדידה פוגעת בבריאות שלנו, אבל במפתיע, ההנחיה השכיחה להימנע ממתוק בעת הטיפול בקנדידה (פטריה-שמר במעיים), יכולה דווקא לגרום לחיזוק הקנדידה בגוף ולפגיעה בבריאות הכוללת. 

למה זה קורה, ומה לעשות עם זה כדי להתמודד בהצלחה עם קנדידה – המשיכו לקרוא.

קנדידה והצורך במתוק

קנדידה ולמה חשוב לטפל בה

בשבוע האחרון היו לי 2 מטופלות שמתחילות תהליך להתמודדות עם קנדידה – אחת באמצע השבוע, והשניה בבוקר. לאחרונה הבטחתי שאני אכתוב על כך, כי אני רוצה לשתף גם אתכם בשיעור משמעותי, חיוני ולא טריוויאלי, מהדרך לטפל בכך, אותו למדתי מניסיון של הרבה מקרים לאורך השנים.

קנדידה היא פטריה-שמר שנמצאת בדרך כלל בגוף באופן טבעי בכמות קטנה, אך כמותה בגוף עלולה לגדול, ואז היא גורמת לבעיות שונות ומגוונות, ואז חשוב לטפל בכך ולהפחית את כמותה.

קנדידה בכמות רבה מדי בגוף עשויה לגרום לבעיות במערכת העיכול, לפטרייה וגינלית, לעומס על הכבד, לבעיות עור, לבעיות נשימה, לרגישויות ולאלרגיות, לבעיות הורמונליות, למצבי רוח שליליים שונים, לחשק עז לסוכר ולמתוק, להשמנת יתר, ועוד.

אין הכרח שאם יש בעיות כאלה, זה אומר שיש קנדידה (עשויות להיות לכך שיבות רבות ושונות), אבל אם אכן יש בעיה של קנדידה בגופנו – אנחנו רוצים לטפל בה, וכך בעיות רבות אחרות ייפתרו.

טיפול בקנדידה - ממש לא רק תזונה

יש גישה לטיפול בקנדידה רק באמצעות שינוי תזונתי – בדרך כלל הוא נמשך חצי שנה וכולל הימנעות כמעט מוחלטת מסוכר ומפחמימות. הוא קשה מאוד, לפעמים לא מצליח, ואני לא ממליץ עליו.

הטיפול עליו אני ממליץ הוא לשלב שינוי תזונתי מתון יותר, עם צמחי מרפא, תבלינים מסוימים ועוד רכיבים שחלקם פוגעים בקנדידה, וחלקם משפרים את בריאות ואיזון הגוף והמעיים בפרט.

אבל יש עוד רכיב אחד חשוב בטיפול בקנדידה, שקריטי לתת עליו את הדעת ולשפר גם אותו.

מייד אספר על רכיב זה בטיפול, אך לפני כן בואו נדבר קצת על הסיבות להתפתחות רבה מדי של קנדידה בגוף.

קנדידה והסיבות להתפתחות מוגזמת שלה בגוף

ההתפתחות המוגזמת של קנדידה בגוף, נגרמת בעיקר מ-3 גורמים: 

1. תזונה שיש בה יותר מדי סוכרים ופחמימות ריקות, ופחות מדי מזון מהצומח המכיל סיבים תזונתיים.

2. מתן חוזר של אנטיביוטיקה, שהורגת את החיידקים הטובים שבמעיים (פרוביוטיקה), אך לא את הקנדידה, וכם מאפשרת את התפתחותה המואצת “על בסיס מקום פנוי”.

3. סטרס – מתח נפשי מוגזם בחיי היומיום, ושלעיתים מועצם בעיתות משבר ו/או מתח קיצוני מסיבות שונות.

עכשיו נתמקד ברכיב השלישי – הסטרס, ונראה איך הוא קשור למתוק, ולמה לא כדאי סתם להימנע מכוח ממתוק כשמטפלים בקנדידה.

איך סטרס גורם לקנדידה לשגשג

אז כך זה קורה: 

כשמורגש סטרס, אחד ההורמונים העיקריים שמופרשים בגוף הוא קורטיזול (Cortisol), שהוא הצורה הביולוגית הטבעית (והחזקה פי 40) מההורמון הסינטטי קורטיזון שניתן כתרופה. 

הקורטיזול מדכא תהליכים חיסוניים בגוף, למשל על ידי שהוא מונע שגשוג של תאי T תוך שיבוש פעילותם של IL-1 ו-IL-2, והפרעה ליצירת גורם גדילה של תאי T (וויקירפואה). 

וכך, כשמערכת החיסון מתפקדת פחות ביעילות, הקנדידה משגשגת.

הפחתת סטרס - חלק משמעותי מהטיפול בקנדידה

בנוסף למה שנאמר למעלה, חשוב לציין גם עד כמה משמעותית חווית סטרס יומיומית לשגשוג הקנדידה, והתשובה היא:

מאוד משמעותי! מניסיון שלי ושל אחרים בסיוע להרבה מטופלות (וכמה מטופלים) להתמודד עם קנדידה, עולה שהשפעת הסטרס אינה שולית אלא רבה מאוד, וכך גם ההשפעה של הפחתת סטרס, כאחד המרכיבים המשמעותיים ביותר לטיפול בקנדידה.

דרכים להפחתת סטרס

קצרה היריעה להרחיב כאן על ההתמודדות עם סטרס, אך הנה כמה דרכים עיקריות לשם כך:

1לישון טוב יותר ולשפר את איכות השינה
מחקרים רבים מספור מראים שכאשר אנשים ישנים היטב, יכולתם להתמודד עם סטרס עולה. מנגד, עצם זה שאנשים לא ישנים מספיק, הינו גורם משמעותי לסטרס.

2. ללמוד לחשוב באופן שמרגיע, מחזק ומקדם אותנו.

3. לנשום בצורה רגועה וטבעית יותר
נשימה כזו היא נשימה באמצעות שריר הסרעפת – ההרגשה היא שהבטן התחתונה עולה ויורדת, להבדיל מנשימת סטרס, שבה החזה עולה ויורד באמצעות השרירים הבין צלעיים. 
עוד על נשימה טבעית אפשר לקרוא כאן. 

4. לא להעמיס על עצמנו יותר מדי
להפחית עומס שמיותר לנו. ללמוד להגיד גם “לא” לחלק מהבקשות (והדרישות!) של אחרים מאיתנו. אם יש דברים שעושים והם בעצם מיותרים לנו בחיים, להשתחרר מהם, כדי לעשות את מה שחשוב ומשמעותי לנו באמת. 

5. למצוא מנוחה גם במהלך היום
מנוחה מאפשרת לנו, למוחנו ולגופנו “להוריד הילוך”, להשתחרר, לנשום, להתרווח, ולהוריד סטרס. עת לעשות ועת לחדול מעשייה, והכוונה היא לא רק בלילה בשינה, ולא רק בסופשבוע. כדאי למצוא כמה רגעי מנוחה, כמה פעמים במהלך היום – כל יום.

קנדידה והצורך במתוק - האמת המפתיעה

אז עכשיו נגיע לפואנטה במאמר – על קנדידה והצורך במתוק, באופן אחר ממה שרוב ההנחיות אומרות:

אז מצד אחד, קנדידה משגשת כשאוכלים הרבה סוכר. ויש אנשים שאוכלים הרבה סוכר.

מצד שני, קנדידה משגשגת כשמורגש הרבה סטרס.

והנה הבעיה הראשונה: כפי שמוסבר פה באתר זה, בהמון מאמרים שלי, אחד המנגנונים הנפוצים של אכילה רגשית, הוא שכשמורגש סטרס, מתעורר חשק לאכול, והרבה פעמים, החשק הזה הוא דווקא למתוק ולפחמימות!

כשאוכלים את המתוק והפחמימות, הסטרס יורד ומרגישים יותר טוב. לזה לא צריך להביא מחקרים – כולנו יודעים את זה, כי כולנו (כל מי שקורא את זה לפחות) אוכלים אכילה רגשית. נכון שזה לא פותר את הבעיות, ונכון שאחרי כמה זמן הסטרס עולה שוב, אבל זה לא צריך להוריד או לבטל את ההבנה, שאכן אכילת המתוק והפחמימות מפחיתה את הסטרס.

אז הבעיה השניה היא שאם בגלל הקנדידה נמנעים מסוכר ופחמימות, הסטרס עולה, הקנדידה תשגשג, ואנחנו לא נתקדם בתהליך הטיפול להתמודדות עם הקנדידה ולהפחתתה בגוף.

וזה אכן מה שקורה לאנשים רבים בתהליכי טיפול בקנדידה, שמתבססים רק על תזונה קפדנית ונטולת סוכר ופחמימות – הם לרוב לא מצליחים ונשברים במוקדם או במאוחר, ולעיתים אף המצב מחמיר בעקבות הסטרס שהורגש.  

איך להתמודד עם קנדידה

אז מה אפשר לעשות אם יש קנדידה, ואוהבים לאכול מתוק?

הנה כמה מפתחות על קצה המזלג:

1. להתבסס על תזונה מופחתת פחמימות וסוכר אך לא נטולה אותם לגמרי. אפשר לאכול כמויות קטנות של דגנים מלאים ושורשים כמו בטאטה, לפעמים תפוח עץ ירוק, ומעט פירות נוספים שאינם מתוקים מאוד.

2. להוסיף לתזונה צמחי תבלין וחליטה שפוגעים בקנדידה, כמו: שום, קינמון, ציפורן, זעתר, אורגנו, רוזמרין, מרווה, זוטה לבנה, מנטה, שיבא, טרגון, ועוד. 

3. להוסיף צמחי מרפא ורכיבים נוספים (מנטורופת או הרבליסט) שמייעלים מאוד את הטיפול באמצעות פגיעה ישירה בקנדידה.

4. להיעזר בפרוביוטיקה בתהליך.

5. להפחית סטרס באופן כללי במהלך הטיפול.

6. ללמוד לאזן אכילה רגשית, וכך להפחית משמעותית את הצורך במתוק. מוזמנים לקרוא על כך בספר “בעקבות התשוקה לאוכל”. 

7. אם בכל זאת עולה חשק במתוק, לאכול במידה מהמתוק. זה בסדר – קצת מתוק לא שובר את התהליך הטיפולי. אבל כמובן לא להגזים – לאכול את המינימום שצריך, להנות במקסימום מכל ביס, ולסיים כשמספיק. אם יש קושי בכך, מוזמנים לקורס “אכילה במידה” שלי. 

שיהיה בהצלחה ולבריאות,

רואי

רואי הניג

אהבת את המאמר?

כדאי לשתף חברות וחברים שלדעתך יתחברו אליו גם הם:

אהבת את המאמר?

הירשמו כאן כדי לקבל עדכונים למייל,
על מאמרים חדשים שיוצאים, ועוד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבל/י את הידע, הטיפים והשיטות שיעזרו לך להיות במיטבך, מבחינת בריאות, אנרגיה, הרגשה, פרודוקטיביות, ועוד

אל תפספסו את הוידאו והמאמרים החדשים:

הירשמו למגזין שלנו

וקבלו עוד הרבה ידע על שילוב של בריאות וחיים טובים
מגזין להיות במיטבי מאת רואי הניג